Stevige titel, maar natuurlijk is het iets genuanceerder. In principe is afvallen en fit worden mindset! Uiteraard zijn er personen die door aandoeningen of medische beperkingen er anders voor staan!

Maar ben je gezond en heb je geen beperkingen dan is afvallen en fit worden mindset! Dan is deze blog misschien iets voor jou.

Ooit woog ik 106 kilogram schoon aan de haak. Ik deed regelmatig aan sport en vond dat ik normale voeding at. Maar op een dag was de maat vol! Ik besloot het hard aan te pakken en me door niks tegen te laten tegen houden. Dit is een gedachte die veel mensen hebben die besluiten af te willen vallen. Er aan beginnen is niet moeilijk als je eenmaal een methode hebt gekozen. Echter de methodes die worden aangeprezen zijn voor veel mensen niet haalbaar. Of ze zijn te duur voor je portemonnee, of je traint 5 uur per dag of je mag sla en shakes heel de dag. Veel mensen haken hierdoor al snel af en blijven in hun oude strijd. En als je het dan al volhoud gedurende je plan en klaar bent val je erna snel terug in het patroon welke je gewend was van voordat je begon.

Ikzelf ben 28 kg afgevallen met personal bodyplan in 2016. Toen ik eraan begon, was het goed betaalbaar omdat ze net begonnen waren. Tegenwoordig kost het basisabonnement al snel 20 euro per maand voor 1 keer per week coaching, daarnaast moet je nog een abonnement op een sportschool nemen waardoor je al snel 50 euro per maand kwijt bent. Maar dan ben je er nog niet, afvallen en fitter worden betekend ook beter en goed eten en goed eten kost geld, heel veel geld.

Waarom dan die mindset? Afvallen en fitter worden is niets meer of minder dan je leefgewoonten ofwel je lifestyle doorbreken! We zijn gewend aan veel brood, we eten graag een blokje kaas met een wijntje in de avond want dat is gezellig, de stukken taart op kantoor kunnen we toch niet overslaan, en met avondeten doen we nog maar een tweede bord want tja ik heb niet voor de kats zijn viool staan koken. Tussendoor zijn de liga’s en koeken niet aan te slepen want het lijf heeft suiker nodig welke die gewend is te krijgen. En echt, suiker is een verslaving. Kortom je lijf is in een gewenning geraakt en krijgt uit gewoonte elke dag teveel binnen.

Veel mensen weten niet wat hun lijf op een normale werkdag verbruikt en de 2000 cal voor vrouwen, 2500 cal voor mannen zijn echt getallen uit de lucht gegrepen die kant nog wal raken!

Afvallen is niks meer dan zorgen voor een negatieve calorie inname. Mijn lijf verbruikt op een normale dag 1900 calorieën. Eet ik er meer kom ik aan, eet ik er minder val ik af. Geen hogere wiskunde dus

Ik ben gaan onderzoeken hoeveel mijn lijf op een dag nodig heeft. Dit kan je op een aantal manieren doen, een goede weegschaal geeft globaal een indicatie, een goed sporthorloge vertelt wat je verbruik is maar ook dat is globaal. Het meest betrouwbare is een tijd je calorieën bij houden en onderzoeken bij hoeveel calorieën je niet meer afvalt maar gelijk blijft dan is dat je inname.

Ik verbruik op een dag dat ik alleen naar mijn werk ga en niet sport of bijzonder dingen doet ongeveer 1900 cal. Dit betekent dus als ik de 2500 cal aanhoudt ik snel een soort van sharpei wordt. En per lijf verschilt het echt ontzettend veel.

Daarom denk ik ook dat afvallen niet duur of moeilijk hoeft te zijn. Ik ben gaan onderzoeken hoe je goedkoop en makkelijk kan afvallen wat ook nog eens vol te houden is! Dit zonder zware sport programma’s of diëten waarop je moet leven op sla en shakes! Alles draait om het veranderen van je voeding waarbij een beetje kennis maar nodig is van voeding.
En hier komt de mindset bij kijken, veranderen van eten kost de eerste dagen veel energie. Je vermindert de suikerinname waardoor je lijf in ontwenningsfase raakt, na een aantal dagen trekt je lijf weer bij en is het gewend aan de nieuwe leefgewoonte. Verder mag je eigenlijk alles eten zolang je je maar aan je waarden houdt moeilijker is het niet….. de kracht zit hem echt in het aanhouden van de waarden. En natuurlijk helpt het niet als je 1900 calorieën aan frikandellen aan je hooivork prikt.

Dus je gaat zelfstandig op zoek naar betere voeding! Want je leert al snel als je de juiste keuzes maakt je bizar veel kan eten op een dag zelfs zoveel dat je aan het einde van de dag nog ruimte hebt op je waardes maar je echt niets meer kan eten

in deze zoektocht verander je je leefgewoonten voor altijd en is het geen tijdelijk dieet maar je nieuwe leven

De waarden:
Calorieën Op berekening.

1,5 – 2 keer je gewicht in eiwitten, als je dus 80 kilo weegt
neem je 120 tot 160 gram eiwitten per dag

1,5 – 2 keer je gewicht in koolhydraten, als je dus 80 kilo weegt 
neem je 120 tot 160 gram koolhydraten per dag

0,5 keer je gewicht in vezels, als je dus 80 kilo weegt 
neem je ca. 40 gram vezels per dag

0,75 keer je gewicht in vetten, als je dus 80 kilo weegt 
neem je ca. 65 gram vetten per dag

Dit lijkt heel ingewikkeld en de eerste dagen is het even puzzelen maar als je een gratis appje gebruikt en die op deze waarden instelt is het kinderspel en je mag eten wat je wilt dus als je goede voeding neemt zal je zien dat je nog nooit zoveel op een dag gegeten hebt! Honger zal je zeker niet hebben

Het begin van de reis naar je nieuwe slanke lijf kan beginnen…

Maar is afvallen ook fitter worden? Het antwoord is ja en nee! Doordat je gewicht kwijtraakt heeft je lijf het makkelijker om de dag door te komen en daardoor zal het fitter worden. Veel zaken zullen je minder moeite kosten waardoor je meer energie overhoudt en dat in combinatie met goede voeding welke je ook meer energie geeft zal je zien dat je je vele malen fitter voelt. Nog fitter worden staat verbonden met meer bewegen en trainen afhankelijk van je doelen! En drie keer een half uurtje tot een uurtje bewegen per week is nooit verkeerd. Doe hierin wat je leuk vindt en waar je energie van krijgt….

Vaak wordt trainen gebruikt om meer calorieën te verbranden op een dag. Echter is de beloofde sixpack niet haalbaar als je niet afvalt. Een sixpack maak je in de keuken en echt niet in de gym. Daarnaast denkt iedereen dat als je een sixpack hebt je mega fit bent helaas is niks minder waar! Een sixpack betekent niks meer of minder dan dat je je lijf onttrekt aan slechte voeding en droog eet! Je brengt je vetpercentage omlaag zodat de definitie van je spieren zichtbaar worden en dat heeft niks te maken met sporten! Met krachtsporten kan je ze alleen vergroten en meer definitie aanbrengen maar onder een laag spek zie je ze alsnog niet

Succes met je reis, ben benieuwd als mensen het gebruiken wat het je brengt! Iets niet duidelijk stel je vragen…